Cozy Reading

Beautiful world, where are you – Sally Rooney

Waarom?

Meteen toen ik wist dat er een nieuw boek zou uitkomen van Sally Rooney, was ik al verkocht zoals ze dat zeggen. Haar vorige twee boeken, namelijk Conversations with Friends en Normal People (klik door voor deze review) vielen erg in de smaak bij mij. Ik kon dus niet wachten om dit boek toe te voegen aan mijn mini-bibliotheek. 

Over de auteur

Sally Rooney is een Ierse schrijfster, die gezien wordt als één van de voornaamste auteurs op dit moment. Haar twee vorige romans hadden groot succes, dus de verwachtingen waren meteen hoog gespannen over deze derde roman van haar hand. Het boek Beautiful world, where are you kwam uit in september 2021.

Korte inhoud

Het boek bevat vier belangrijke personages, namelijk Alice, Eileen, Felix en Simon. Alice is een schrijfster en leert Felix kennen tijdens een date. Eileen en Alice woonden vroeger samen en onderhouden nu vooral contact via e-mail. Eileen begint opnieuw te flirten met Simon, een soort jeugdliefde die ook goed bevriend is met Alice. Het verhaal gaat vooral over de vriendschap tussen Alice en Eileen en over hun liefdesrelatie met de twee mannelijke personages. 

Leuk weetje: de titel van het boek is afkomstig van een gedicht van Friedrich Schiller, dat ook diende voor een muziekstuk dat Franz Schubert heeft uitgebracht in 1819.

Mijn indruk

Ik heb zeker genoten van dit boek, deels doordat mijn nieuwsgierigheid sowieso al gewekt was omwille van Rooney’s vorige boeken, maar absoluut ook door het verhaal op zich.

Toch kan ik niet ontkennen dat ik ook een klein beetje teleurgesteld was; het gevoel niet te kunnen stoppen met lezen kwam bij dit boek veel later dan bij haar vorige werken. Daarnaast vond ik de filosofische passages (mailverkeer tussen Eileen en Alice), soms iets te langdradig, geforceerd en niet echt tot iets leiden. Zelf vind ik deze debatten wel interessant en herkenbaar, in die zin dat ik met vriendinnen ook over zo’n onderwerpen zou praten, maar ik zie dit echt niet gebeuren op elektronisch wijze, maar enkel in fysieke gesprekken. 

Wat betreft de schrijfstijl is het boek wel vrij gelijkaardig aan haar vorige werken. Het is een hedendaags verhaal en zoals altijd zijn de personages mooi uitgediept. Rooney slaagt er telkens in om complexe en intrigerende personages te ontwikkelen. Het geheel is aangenaam en vlot om te lezen, zonder dat zware thema’s vermeden worden. 

‘They looked at one another. It was too dark for either of them to glean much information from the other’s face, and yet they kept looking, and did not break off, as if the fact of looking was more important than what they could see.’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *