Cozy Reading

Mrs. Degas – Arthur Japin

Waarom?

Na het lezen van Het tij hoog, de maan blauw (van Jolien Janzing) ontdekte ik dat historische fictie mij wel ligt en dus ging ik op zoek naar een boek in hetzelfde genre.

Ik kwam uit bij Mrs. Degas, een boek over de beroemde Franse schilder, dat meteen tot mijn verbeelding sprak. 

 

Over de auteur

Arthur Japin is een Nederlandse schrijver en acteur. In 1987 stopte Japin met acteren. Hij debuteerde uiteindelijk als schrijver in 1996 met het werk Magonische verhalen. Hij won een aantal literaire prijzen waaronder de Libris Literatuur prijs in 2004, voor zijn roman Een schitterend gebrek. Het boek Mrs. Degas kwam uit in 2020.

 

Korte inhoud

In Mrs. Degas volgen we het leven van de schilder Degas rond het jaar 1912. Hij is intussen een oude man die bijna volledig blind is geworden en wordt gedwongen om te verhuizen. Met een smoesje weet een jonge vrouw hem te overtuigen om hem te helpen met het opruimen van zijn immense archief. Echter is zij er vooral op gebrand om meer te weten te komen over zijn verleden en in het bijzonder over de onmogelijke liefde van Degas leven… 

 

Mijn indruk

Ik vond het in het begin heel moeilijk om mij in te leven in het verhaal. Alles komt heel traag op gang en het taalgebruik voelde voor mij soms ietwat geforceerd aan. 

Ik zat al over de helft van het boek, toen ik eindelijk het gevoel kreeg dat het verhaal wat op gang kwam. Naar mijn gevoel duurde dit te lang en is er te weinig actie. 

Naar het einde toe, wist het verhaal mij toch nog te ontroeren, dus dat was wel een aangename verrassing. Misschien komt dit ook doordat ik de laatste hoofdstukken eigenlijk niet zelf gelezen heb: ik heb deze namelijk beluisterd via de audioversie op Storytel. Het beluisteren van deze audioversie, ervaarde ik wel als een meerwaarde voor het boek: net doordat ik moeite had om mij echt in te leven in het verhaal, kwam het geheel voor mij op deze manier meer tot leven. 

Wat ik zeker ook positief vond aan het boek, is het nawoord, waarin de context en het ontstaan van het boek verder toegelicht wordt. 

Ik denk dat ik kan besluiten dat ik het een interessant boek vond wat betreft het onderwerp, maar de schrijfstijl van de auteur lag mij minder goed. Geen slecht boek, maar voor mij ook geen groot succes! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *