Cozy Reading

De heks van Limbricht – Susan Smit

De heks van Limbricht - Susan Smit

Waarom? 

Ik heb dit boek eigenlijk vrij intuïtief uitgekozen, namelijk toen ik op zoek was naar een aantal e-books via bol.com. De korte inhoud sprak me meteen, dus ik twijfelde niet lang en gooide het – figuurlijk dan – in mijn winkelmandje 🙂 . 

 

Over de auteur

Susan Smit begon haar carrière als internationaal fotomodel, maar al snel vond ze dit leventje te eenzaam en oppervlakkig en ging ze terug studeren. Ze behaalde een diploma Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam, met als hoofdvak Nederlandse taal-en letterkunde.

Smit heeft een grote interesse in spiritualiteit; zo liet ze zich inwijden tot heks en is dit een thema dat vaak terugkomt in de boeken die ze schrijft, zowel fictie als non-fictie. Ze probeert om het begrip heks uit de taboesfeer te halen, door heldere informatie te bieden en een brug te slaan naar moderne spiritualiteit. 

Susan Smit recenseert daarnaast regelmatig boeken en schrijft ook columns, onder andere voor het tijdschrift Happinez.

 

Korte inhoud

De heks van Limbricht is een historische roman, die het waargebeurde verhaal brengt van Entgen Luijten. Entgen is een vrouw die in 1674 als heks werd aangewezen en berecht. Ze was hiermee het laatste Nederlandse slachtoffer van de heksenvervolging, maar helaas gingen er haar vele voor; naar schatting zo’n 50.000 tot 100.000 🙁 ! Onder de beschuldigden waren ongeveer 80 procent vrouwen. We krijgen een overzicht van het verloop van het proces van Entgen, maar we kijken ook terug in de tijd naar de levensloop van het hoofdpersonage. 

 

Mijn indruk

Ik vond het boek van bij het begin zeer vlot lezen. Je wordt echt meegezogen in het verhaal en  je kunt je goed inleven in het hoofdpersonage Entgen en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. 

Het verhaal is gebaseerd op de historisch archiefdocumenten van het proces die tot op heden bewaard zijn gebleven. Uiteraard heeft de auteur dit zelf aangevuld met andere elementen (bijvoorbeeld haar persoonlijk kennis over hekserij en de natuur) om tot een mooi en samenhangend geheel te komen. Entgen is een sterke en vastberaden vrouw, die zich niet de mond laat snoeren en opkomt voor haar eigen mening en vrijheid. In die periode was dit echter ongezien en niemand had dus verwacht dat ze niet zou zwichten na de gruwelijke martelpraktijken waaraan ze onderworpen wordt tijdens haar proces. Het is een ontroerend boek, dat je doet stilstaan bij een harde realiteit uit de menselijke geschiedenis (heksenvervolging) en het stereotiepe beeld dat dikwijls, helaas nu nog steeds, opgehangen wordt over hekserij. 

Persoonlijk vind ik dit boek zeker een aanrader, zowel wat betreft het onderwerp als de aangename, ietwat poëtische schrijfstijl van Susan Smit!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *