Cozy Reading

Normal People – Sally Rooney

Sally Rooney - Normal People
Toen ik hoorde dat er een nieuw boek van Sally Rooney uitkwam, was ik er als de kippen bij. Na het lezen van haar debuutroman Conversations with friends, op aanraden van een goede vriendin, was ik echt laaiend enthousiast. Ik moest en zou ik haar tweede boek, Normal People, dus zeker aan mijn boekencollectie toevoegen. 

Normal People kwam voor het eerst uit in 2018, maar ik kocht de paperback edition die een jaartje later uitkwam. De roman heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder  de “Irish Novel of the Year” en de “Costa Novel Award” van 2018.
 
Het verhaal gaat over de vriendschap en relatie tussen twee personages, namelijk Connell en Marianne. Het zoomt in op de gevoelswereld van beiden, waarbij duidelijk wordt hoe dit hen als persoon maakt en de invloed die dit heeft op hun houding tegenover elkaar. 

Hoewel de verhouding tussen Connell en Marianne complex is en ze beiden worstelen met persoonlijke problemen, is het boek toch ook heel vaak herkenbaar. De onzekerheid die je ervaart als tiener, het zoeken naar je eigen identiteit, de manier waarop mensen elkaar tegelijk kunnen aantrekken en afstoten, het ontkennen van je eigen gevoelens,… al deze onderwerpen worden op een heldere en intense manier naar voor gebracht. Dit boek grijpt je werkelijk bij de keel en sleurt je mee in een emotionele rollercoaster. 
 
Ik hou echt van Sally Rooney’s schrijfstijl; ze portretteert elke situatie haarfijn, waardoor je je echt betrokken voelt in het verhaal. Het is als het ware dat je een toeschouwer wordt in het leven van deze twee personages en daarbij hun gedachtengang volledig kunt volgen. Het verhaal kruipt echt in je kleren en blijft ook nog wat nazinderen nadat je het volledig hebt uitgelezen. Voor mij is dit écht het gevoel dat ik wil hebben bij een boek: tijdens het lezen wordt je in een stroomversnelling gebracht en daarna heb je even de tijd nodig om er bij stil te staan. Ik heb dus echt genoten van dit verhaal, al was het mentaal ook een zwaarmoedig boek; je wordt er niet echt vrolijk van.
 
Ook leuk om te weten, is dat er in april 2020 een serie werd gemaakt, gebaseerd op dit verhaal. Ik heb deze zelf nog niet gezien, maar dat staat zeker op de planning om nog te gaan doen. Hebben jullie de serie wél gezien? Dan hoor ik graag wat jullie ervan vonden 🙂 !
 
Wat mij betreft mag Sally Rooney snel een nieuw boek uitbrengen en hopelijk is dit dan even krachtig als haar voorgaande literaire creaties! 

“Marianne had the sense that her real life was happening somewhere very far away, happening without her, and she didn’t know if she would ever find out where it was or become part of it.”
 

1 thought on “Normal People – Sally Rooney”

  1. Pingback: Beautiful world, where are you – Sally Rooney | Review | Cozy Reading

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *