Cozy Reading

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Waarom?

Als ik eerlijk mag zijn, heb ik dit boek nogal snel uitgekozen. Ik had het een aantal keer zien liggen in de boekhandel en de cover sprak mij best aan, dus toen ik in een online shoppingbui was ‘vloog’ het al snel mijn winkelmandje in.

Achteraf gezien, had ik misschien eerder de originele versie willen lezen in plaats van de vertaling.

Over de auteur

Delia Owens is in de eerste plaats zoöloog. Samen met haar ex-man verbleef ze jaren in Afrika (o.a. Botswana en Zambia). Hieruit ontstonden een aantal memoires over hun bevindingen van het continent. 

Ze publiceerde ook verscheidene artikels in wetenschappelijke tijdschriften over haar studies met betrekking tot de Afrikaanse dierenwereld. 

Daar waar de rivierkreeften zingen (Where the Crawdads Sing) is Delia Owens eerste fictie boek. Haar kennis over de natuur komt hierin sterk aan bod.

Korte inhoud

Kya Clark is amper 7 jaar wanneer ze aan haar lot overgelaten wordt en alleen moet zien te overleven, midden in een moerasgebied. 

Ze gaat niet naar school en leidt een eenzaam bestaan afgesloten van de bewoonde wereld. Haar aandacht gaat vooral naar de natuur en zo komt het dat ze start met het verzamelen van verschillende veren van alle vogels die zich in het moerasgebied bevinden. Ondanks ze geïsoleerd leeft, zijn er toch een aantal mensen die weten een band met haar op te bouwen. Zo wordt ze ook verliefd op een jongeman uit de stad, maar wanneer hij dood wordt aangetroffen, wordt Kya meteen gezien als de hoofdverdachte.

Mijn indruk

In het begin vond ik het wat moeilijk om in het verhaal te komen. Het kwam naar mijn gevoel wat traag op gang. Toch is het meer dan de moeite om door te zetten, want eens je ingewerkt bent is het een prachtig en meeslepend verhaal. De traagheid van het verhaal zorgt er ook voor dat je het hoofdpersonage Kya ten volle leert kennen, al blijft er tegelijk een soort mysterie rond haar hangen door haar gesloten karakter. Het boek laat je wegdromen over de schoonheid van de natuur, waarbij alles haarfijn beschreven wordt en het zich als een film gaat afspelen in je hoofd. Het is werkelijk fascinerend hoe Kya één wordt met de natuur. Je krijgt als lezer echter ook wel het besef dat er ook een zekere hardheid is verbonden aan het leven in de natuur. Kya heeft het onder andere moeilijk om aan eten te geraken en het vergt heel wat moeite en creativiteit van haar om wat geld bij elkaar te sprokkelen. 

De eerste hoofdstukken zijn emotioneel zwaar om te lezen, doordat de situatie van Kya zo uitzichtloos lijkt en ronduit triest is. Toch slaagt Owens er ook in om een hoopvol verhaal te brengen. Daarnaast wordt de spanning mooi opgebouwd en heeft het verhaal verrassende wendingen. Dit boek heeft me zeker weten raken en ik vond het geheel krachtig en origineel. Ondanks de moeizame start, absoluut een aanrader dus!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *