Cozy Reading

Alles Valt – Sylvie Marie

Wanneer je het nuttige aan het aangename kunt koppelen: fotootje maken tijdens een wandeling in de eerste lentezon 🙂

Waarom?

Mijn ex-collega’s kenden me maar al te goed en dus kochten ze een boekenbon voor me, die ze me gaven op mijn laatste werkdag. Slechts een paar dagen later stond ik al bij de boekhandel te popelen om de bon in te wisselen. En maar twijfelen, want er is zo veel keuze natuurlijk, maar uiteindelijk was dit één van de boeken die ik met de waardebon kocht. De titel van het boek trok me meteen aan; een tikkeltje geheimzinnig en je kunt het op heel wat verschillende manieren interpreteren – wat ook bij het lezen van het verhaal zal blijken.

 

Over de auteur

Sylvie Marie is een Vlaamse schrijfster en dichter. Ze heeft al vier gedichtenbundels gepubliceerd en één roman. Daarnaast is ze ook schrijfdocent. Haar werk werd bekroond met de Prijs Letterkunde Oost-Vlaanderen en Humo’s Gouden Aap.

 

Korte inhoud

Alles Valt beschrijft een jaar uit het leven van Roderik. Hij wordt 30 en verdwaalt in een soort waarom-fase. Roderik leidt een doodnormaal leven met zijn vrouw Caro en hun zoontje Cas, maar door een banale ruzie komt hun wereld helemaal op zijn kop te staan. Roderik verliest zich in zijn overdenken en kampt ook nog met een alcoholprobleem. Sylvie neemt je als lezer mee in de hersenspinsels van deze jonge man die zoekt naar zichzelf én naar een leven dat hem gelukkig kan maken. 

 

Mijn indruk

Ik heb het boek zeer traag gelezen naar mijn doen, vooral door tijdgebrek. Eigenlijk vind ik dat best jammer, want het is net een boek dat er zich wel tot leent om je volledig te laten meeslepen. Er zitten zoveel metaforen in, waardoor de betekenis van bepaalde passages soms veel verder gaat dan je in eerste instantie denkt. Doordat ik het boek zo traag las (vooral in de beginfase), ben ik bang dat ik misschien niet alle linken heb gelegd. Ik zou dan ook snel geneigd zijn om het boek opnieuw te lezen. Ik ben er van overtuigd dat er nog vele verborgen stukjes tot de puzzel van dit verhaal zullen vallen dan. Ik vind het een mooi en realistisch verhaal, over vallen en opstaan, liefde, zelfzorg, dromen, over het kleine en grote geluk dat een leven kan brengen.

Sylvie Marie schrijft op een poëtisch manier, maar zonder dat het te abstract of zweverig wordt. Haar taal zit vol nuances en af en toe maakt ze ruimte voor een vleugje humor.

Hij wist wat er na die ‘of’ kwam. Zo slim was hij wel. Het was net dat wat hij in zijn hoofd wilde wegsnijden. De onuitgesproken woorden die, net omdat ze geen klank hadden gekregen, nog veel meer indruk hadden gemaakt(pg. 12)

Kortom, een aangenaam verhaal om te lezen, boeiende personages en een verhaal dat je nieuwsgierigheid weet aan te wakkeren. Zeker een aanrader!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *