Cozy Reading

Mary – Anne Eekhout

Mary - Anne Eekhout

Synopsis

Mary Shelley verblijft op haar veertiende bij een familie in Schotland, waar een innige vriendschap ontstaat met Isabella Baxter. Samen dwalen ze in het gebied dat al eeuwen verhalen herbergt over monsters en geesten, en op een dag stuiten ze diep in het bos op een man die geen man is. De ledematen log en lelijk, een hoofd dat noch menselijk, noch dierlijk is. Vier jaar later brengt Mary met haar geliefde Percy Shelley een bezoek aan haar vrienden John Polidori en Lord Byron, bij het Meer van Genève. ’s Avonds bij het haardvuur vertellen ze elkaar verhalen. Een flintertje herinnering brengt haar terug naar haar tijd met Isabella in Schotland, en ook naar David Booth, een zeer intelligente, charismatische, maar tegelijk ook griezelige man, die een grote interesse in Mary en Isabella ontwikkelde. Dan dient ook het monster uit het bos zich weer aan, en vanuit die gedachte ontstaat haar verhaal over het monster van Frankenstein. Mary is een ode aan de verbeelding, een verhaal over creëren, over de onlosmakelijke band tussen fantasie en werkelijkheid. En evenals Mary Shelley toont Anne Eekhout de kracht van een vrouw wanneer die iets ter wereld brengt wat niemand voor mogelijk had gehouden.

 

__

Mijn interesse was meteen gewekt toen ik dit boek zag en dat kwam in de eerste plaats doordat het een historisch verhaal is over Mary Shelley. Voor mij is Mary Schelley vooral bekend als de schrijfster van Frankenstein enerzijds, maar anders ook als dochter van een misschien nog bekendere Mary, namelijk Mary Wollstonecraft.

Dit werk kwam als een verademing, na alle non-fictieboeken die ik de laatste tijd gelezen heb (en nog aan het lezen ben). Passages die zich ergens tussen werkelijkheid en een droom bevinden worden verweven tot een poëtisch, mysterieus verhaal.Echt een schrijfstijl om u tegen te zeggen! Het einde van het verhaal vond ik wel nogal abrupt aankomen, naar mijn mening kon hier meer uitgehaald worden. Maar in the end geef ik dit boek toch een weverdiende 8, want ik vind het een sterk en mooi verhaal dat ik zeer graag gelezen heb.

🌟8/10

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *