Cozy Reading

De Kolibrie – Sandro Veronesi

Waarom?

Er was veel te doen rond dit boek, zeer lovende kritiek. Daarnaast werd het mij aangeraden door verschillende vrienden en kennissen.

 

Over de auteur

Sandro Veronesi werd geboren in Florence, Toscane in 1959. Hij behaalde een diploma in de architectuur, maar besloot toch om een andere weg in te slaan en zo komt het dat hij zijn eerste boek, een gedichtenbundel, al uitbracht op zijn 25ste. Sindsdien vloeide er nog veel meer uit zijn pen en is hij een gevestigde waarde binnen de Italiaanse literatuur. Zijn boek de Kolibrie werd door één van de belangrijkste kranten van Italië (Corriere della Sera) uitverkozen als boek van het jaar.

 

Korte inhoud

De Kolibrie vertelt het levensverhaal van Marco Carrera. Het is een leven vol met traumatische gebeurtenissen, verdriet, woede, maar ook vreugde, gelukkig en passionele liefde. Ondanks de vele tegenslagen die Marco kent, weet hij zich steeds staande te houden en lijkt hij net als een kolibrie bewegingsloos in de lucht te blijven hangen. 

 

Mijn indruk

Het boek kon mij zeker bekoren, al moest ik er wel even inkomen. Veronesi heeft een schrijfstijl die langdradig en zwaar kan overkomen, maar uiteindelijk valt alles mooi in elkaar. Het is een doordenker, met veel zijweggetjes, maar de complexiteit die dit met zich meebrengt, samen met een niet chronologische vertelwijze, maakt het net een meeslepend en boeiend verhaal.

Er waren wel enkele passages die volgens mij geen meerwaarde vormden en perfect weggelaten konden worden zonder inbreuk te doen aan het geheel. Ondanks zou ik het boek toch een score van 7/10 geven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *